Tuesday, August 9, 2011

Rusuhan Di London Akibat Pembunuhan Mark Duggan

Rusuhan Di London Akibat Pembunuhan Mark Duggan

LONDON, 7 Ogos - Perusuh mengambil kesempatan ke atas kematian seorang lelaki dipercayai ditembak oleh pihak polis Metropolitan London, mengakibatkan demonstrasi aman bertukar menjadi keganasan dengan gedung perniagaan menjadi mangsa kebakaran akibat letupan bom petrol.

Keganasan tercetus setelah perusuh membantah sikap pihak berkuasa menembak Mark Duggan yang berada di dalam teksi, turut dipercayai anggota kongsi gelap di kota London.Suruhanjaya Bebas Aduan Polis melaporkan pihak polis menahan teksi yang dinaiki Duggan dan tembakan dilepaskan ke arah beliau. Walaubagaimanapun, suruhanjaya tersebut tidak menyebut siapa yang melepaskan tembakan dan mengapa teksi berkenaan ditahan.

"Kematian Mark Duggan amat dikesali," ujar Komander Adrian Hanstock dalam satu kenyataan di sidang media. "Peristiwa tersebut adalah suatu tragedi ngeri, namun itu tidak memberi hak kepada penjenayah untuk memusnahkan perniagaan di sini."

Perusuh mengambil kesempatan dengan membakar kenderaan polis, bas dan bangunan awam sebagai tanda protes kematian Duggan. Perusuh juga turut melontar bom petrol dan batu ke arah polis setelah sekatan jalanraya dilakukan.

"Rusuhan yang berlaku malam tadi di Tottenham tidak boleh diterima sama sekali," kenyataan rasmi dari Downing Street (kediaman Perdana Menteri). "Tidak ada justifikasi tindakan keganasan terhadap polis, awam dan kerosakan harta benda."
Bantahan terhadap pembunuhan Duggan bermula secara aman pada malam Sabtu apabila 30 rakan mendiang serta ahli keluarga berkumpul diluar balai polis Tottenham untuk menyampaikan memo bantahan.

"Tidak ada petunjuk menandakan bantahan akan bertukar menjadi keganasan dan kejadian jenayah. Kami percaya ada ada unsur-unsur luar yang mengambil kesempatan untuk menguru-harakan keadaan dan tindakan keganasan ke atas polis, pihak bomba dan kerosakan harta benda," kata Hanstock.

Tambah beliau, pihak polis telah memperolehi pita video rakaman pengawasan sulit insiden tersebut dan berjanji untuk membawa perusuh yang terlibat ke muka pengadilan.

No comments:

Post a Comment