Wednesday, September 7, 2011

MCA Pusat Bersiapsedia Untuk Kalah Teruk PRU13


MCA Pusat Bersiapsedia Untuk Kalah Teruk PRU13
1- DS Nazri Aziz semalam berkata bahawa adalah tidak adil untuk menghukum kaum Cina jika mereka tidak memberikan undi kepada parti-parti komponen berorientasikan masyarakat itu dalam Barisan Nasional seperti MCA atau Gerakan. Amalan untuk melantik mereka ke barisan kabinet melalui senatorship akan diteruskan jika MCA atau Gerakan kalah dan tidak memperolehi satu kerusi pun. Lihat petikan MInsider di sini>

2- Nazri memang terkenal dengan suka bercakap on-the-spot tanpa berfikir terlebih dahulu dan akan memperbaiki kenyataan beliau kemudiannya. Jadi apa pandangan Nazri boleh kita baca, tetapi tidak berapa boleh diterimapakai sebagai pandangan pentadbiran DS Najib.
3- Sebagai tindak balas kepada Nazri, Naib Presiden MCA, Datuk Chor Chee Heung (Kedah) memberitahu bahawa keputusan telah dibuat pada mesyuarat jawatankuasa pusat untuk tidak menerima apa-apa jawatan kabinet dengan hati terbuka jika mereka kalah pada PRU 13 sebagai menunjukkan rendah diri. Keputusan MCA adalah kekal. Ini bercangahan dengan Nazri yang mereka ketahui cakapnya tidak boleh dipakai.

“Ideanya bukan menghukum pengundi Cina...tetapi lebih bersifat memaklumkan masyarakat umum, malah ahli-ahli MCA bahawa jikakomuniti Cina tidak mahu MCA untuk mewakili mereka di Kabinet, maka kami tidak harus berada di Kabinet sama sekali ” - kata Chor Chee Heung>

4- Ketua Pemuda MCA merangkap Timbalan Menteri Pengajian, Datuk Dr Wee Ka Siong turut berjanji, MCA akan menolak jawatan kerajaan kerana dasar itu telah diterima oleh pemimpin-pemimpin akar umbi dan kepimpinan pusat parti.
5- Baguslah jika MCA telah sedar diri, tetapi Gerakan belum lagi sedar lagi, bahawa orang-orang China tetap tidak berterima kasih sebanyak mana pun mereka nikmati hasil bumi Malaysia ini, kecuali mereka membolot kesemuanya.

6- Berapa banyak duit yang DS Najib hambur dan tabur didalam setiap lawatan beliau akan sesia sahaja kerana majoriti mereka lebih gemar mengundi DAP Komunis. Lagi banyak Najib campak duit kepada orang China, lagi banyak lah orang Melayu tidak puas hati terhadap beliau.

7- Kawan karib Khairy, Wee Ka Siong cukup kurang sopan dengan pelbagai tuntutan dan pertikian beliau terhadap hak-hak orang Melayu dan tidak sedar diri bahawa beliau menang pilihanraya di kawasan majoriti Melayu Air Hitam. Orang Johor akan mengajar si Hakka dari Tampin ini secukupnya apabila tiba PRU13 nanti. Biar beliau kembali semula sebagai Perunding Jurutera Awam atau kendalikan Hijau Sekitar Sdn Bhd untuk cari makan.

8- Mendengar pendirian MCA Pusat, maka berduyun-duyun lah nanti orang-orang China akan mengundi DAP.

9- Bahayanya nanti ialah Melayu Umno tidak akan mengundi calon China walaupun dari MCA dan Gerakan, disebabkan kebencian terhadap orang China telah memuncak. Walaupun kalah pada PRU mereka besar kepala dengan pelbagai tuntutan seperti biasiswa JPA dan mahukan samarataan dari segala segi.

10- Undi akan menjadi rosak dan lebih parah lagi mereka mengundi Melayu Pas atau Melayu PKR. Keadaan akan menjadi cukup parah.

Penulis sendiri berpendirian, biar undi rosak dari mengundi China Tongsan tidak sedarkan diri.


Rujukan : Sini

No comments:

Post a Comment